Inflačné doložky sú nový normál. Už ste sa s nimi stretli?

Inflačné doložky sú nový normál. Už ste sa s nimi stretli?

Kupujete si vlastné bývanie v developerskom projekte, musíte zaplatiť niekoľko tisícovú zálohu a po podpise zmluvy o budúcej kúpnej zmluve, vybavení hypotéky a zvládnutí množstva byrokracie čakáte na svoj vysnívaný domov, ktorý je momentálne vo výstavbe. Za takúto “ešte nepostavenú” nehnuteľnosť zaplatíte možno o čosi menej, no súčasná situácia zmenila čakanie na možné zrušenie zmluvy či doplácanie ďalších tisícov eur. Inflačné doložky sa stali súčasťou nového bývania takmer zo dňa na deň. Čo to znamená? 

Keďže ceny stavebných materiálov výrazne narástli a čakacie doby na ich dodanie sa neustále predlžujú, developerom nezostáva nič iné, len sa prispôsobiť. V súčasnosti existujú len dve možnosti - buď pristúpiť na inflačné doložky a doplatiť sumu, ktorú developer pýta, aby mohol vyrásť váš nový byt či dom, alebo zrušiť podpísanú zmluvu a získať späť zaplatenú zálohu, no s novým bývaním sa tak môžete rozlúčiť. Napriek tomu, že už podpísané zmluvy by mali garantovať, že nebudete platiť nič navyše a developer by mal znášať aj zvýšené náklady, realita je úplne inde a na všetko nakoniec doplatí záujemca o nové bývanie. A to, že doplatí, platí doslova. 

Inflačné doložky je možné nájsť v zmluve o budúcej kúpnej zmluve a pre developera to znamená, že v prípade nárastu cien stavebných prác či materiálu do určitej hodnoty, môže navýšiť kúpnu cenu nehnuteľnosti, čo by malo byť obvykle do výšky približne 5%. Toto v súčasnosti developeri využívajú, nakoľko ceny materiálov v priemere vzrástli o približne 32% a stavebné práce o približne 17%. Kupujúci tak navýšenie musí akceptovať a zaplatiť, alebo odstúpiť od zmluvy o budúcej kúpnej zmluve. Taktiež je možné nehnuteľnosť postúpiť inej osobe so súhlasom developera.

Ak ste sa s inflačnými doložkami stretli a neviete sa rozhodnúť, ako pokračovať a či sa vám oplatí zaplatiť rozdiel pre získanie nového bývania, poraďte sa so špecialistami, ktorí vám zhrnú všetky pre a proti.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

Ako predať nehnuteľnosť bez realitky, ale s istotou!

spracovaním osobných údajov