Openoffice sa počas pandémie zmenil na homeoffice. Čo to znamená pre komerčné nehnuteľnosti?

Openoffice sa počas pandémie zmenil na homeoffice. Čo to znamená pre komerčné nehnuteľnosti?

Hoci začiatkom roka investície do co-workingových priestorov a kancelárií stúpli a v prvej polovici roka bol medziročný nárast až o 46%, súčasná situácia investorom nenahráva. V mnohých firmách sa zistilo, že zamestnanci môžu a dokážu pracovať z domu, niektorí dokonca efektívnejšie ako v práci. Zamestnávatelia taktiež zistili, že tým, že sú zamestnanci doma, majú niečo ušetrené, nakoľko energie, paušálne výdavky sú nižšie a zamestnanecké benefity ako pitný režim či občerstvenie platiť nemusia vôbec.

 

Práve vďaka súčasnému trendu práce z domu je predpoklad, že nájomcovia v komerčných nehnuteľnostiach budú redukovať priestory, prípadne vytvárať kancelárie na rôznych miestach po celom Slovensku. Kancelárie sú teda prázdne a je pravdepodobné, že hoci doposiaľ boli pre investorov veľkým lákadlom, práve pre pandémiu tomu tak už byť nemusí.

 

Trh s kancelárskymi a co-workingovými priestormi stále existuje, no firmy a najmä developeri sa musia neustále prispôsobovať meniacim sa okolnostiam a protipandemickým opatreniam. Spôsob práce z domu, ktorý bol ešte pred pár mesiacmi pre mnohé firmy nepredstaviteľný, je dnes realitou. Táto zmena výrazne zasiahla do života mnohých firiem a preto je uvažovanie o klesaní nájmov na mieste.

 

Investori sa však nevzdávajú nádeje a veria, že súčasná situácia zmení trh s komerčnými nehnuteľnosťami k lepšiemu. Očakávajú, že sa bude klásť dôraz na kvalitu služieb pre nájomcov a ekologickejšie budovy. Niektorí zas vidia budúcnosť kancelárskeho života v nedohľadne, nakoľko v súčasnosti stále mnohé firmy preferujú pre svojich zamestnancov homeoffice.

 

Ako sa situácia bude vyvíjať momentálne nedokážeme predpovedať, no je veľká pravdepodobnosť, že s príchodom vakcíny a následnému očkovaniu sa svet postupne začne dostávať do normálnejšieho stavu. Či však firmy nechajú svojich zamestnancov pracovať z domu aj naďalej, alebo sa vrátia späť do kancelárií, je otázne.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

Ako predať nehnuteľnosť bez realitky, ale s istotou!

spracovaním osobných údajov